01 June, 2005

Words remixes

artist: ICR
title: Words (ICR remix) / Words (Lowbrow remix)
label: Nerve
catalogue: NERVEBP003
format: digital download
date: 06/2005
country: UK


Ritkán esik szó internetes megjelenésről a "Füles" rovat keretein belül, de úgy érzem, hogy e virtuális 12 inch-es mellet nem szabad szó nélkül elmenni. Főleg, hogy egyik hazai büszkeségünk, ICR release-éről van szó.

ICR-nek ez már nem az első Nerve kiadós megjelenése, hiszen a mostani 'Words' remixek előtt ugyanitt jött ki az eredeti verzió is az 'Arcadia'-val, szintén "Beatport exclusive" formában. Az egyik átdolgozásért maga a szerző a felelős, aki az Original mix-hez képest jócskán felturbózta szerzeményét. A Words 2005 remix gyönyörű zongorafutamokkal és pad-ekkel indít. Ez a felemelő hangulat egészen az első kiállás végéig el is tart, mely után sokkal szigorúbb, technoid elemekkel variáló, jellegzetes "icrzúzda" hallható. Tovább hallgatva, bő egy perc után azon veszi észre magát az ember, hogy a pokol mély bugyrai után újra a bárányfelhők közt lebeg - elérkeztünk a második kiállásig. Itt viszont már a drop előtt beúszik a komor szinti téma, majd az utolsó percben újra a fellegekben érezhetjük magunkat. Mesterien van váltogatva a két hangulat, észrevétlenül csúsztat át atmoszférikusból technoidba, majd vissza. Univerzális zene, sok fajta szettbe passzol.

A másik átirat elkövetője Lowbrow, akiről azon kívül, hogy skót származású, nem sokat tudni. Engem speciel D-Bridge utóbbi munkáira emlékeztet ez a remix, bár lehet, hogy egyedül maradok ezzel a véleményemmel. Mindenesetre a zene nagyon mély, nagyon minimál, és ha valaki egyszer ráérez az ízére, sokadik hallgatás után sem fogja megunni. A dobképlet egy teljesen egyszerű 2step, viszont nagyon szépen szól. Hiába, egy ilyen lecsupaszított track esetében ügyelni kell a részletekre. A bassline szintén dicséretet érdemel, ezen kívül az eredeti verzióból importált effektek is ügyesen lettek felhasználva. A legszebb talán mégis a vokál és a néhány akkordnyi zongora a kiállásban, ami némileg elüt a kissé technos vonaltól. Viszont így nem válik unalmassá ez a feldolgozás sem.

Megérdemelt volna ez a release egy fekete korongot is, ötös. Meghallgatható, és megvásárolható Beatporton.